Szczegóły produktu
- Smak
- delikatny
- Kategoria produktu
- ryba mrożona morska, dziko żyjąca
- Glazura
- 0% glazury
- Nazwa łacińska
- Gadus Morhua
Opis
Poznaj filet z dorsza atlantyckiego bez skóry 0% glazury - Brim Seafood 1kg
Dorsz atlantycki jest drapieżną rybą morską, dziko żyjącą. Ma białe i soczyste mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ryba przez lata zyskała ważną pozycję na stołach kuchni francuskiej, chorwackiej, hiszpańskiej czy baskijskiej. Ze względu na ograniczone możliwości połowowe dorsza bałtyckiego, dorsz atlantycki na stałe zagościł na stołach naszej kuchni.
Najważniejsze cechy fileta z dorsza atlantyckiego bez skóry 0% glazury - Brim Seafood 1kg
- Filet produkcji morskiej - mrożony do 3h od połowu
- 0% glazury
- Filet bez skóry
- Białe soczyste mięso
- Posiada certyfikat MSC
- Bogate w pełnowartościowe białko - ponad 18g /100g
Pochodzenie filet z dorsza atlantyckiego bez skóry 0% glazury - Brim Seafood 1kg
Dorsz Atlantycki jest rybą zasiedlającą obszary morza o różnym zasoleniu tzn. gatunek eurychaliczny. Żyje w wodach o temperaturze 2-7 °C na głębokości około 220m. Żywi się głównie makrelami, śledziami i skorupiakami. Dorsz Atlantycki występuje w północnej części oceanu Atlantyckiego, w Morzu Północnym w okolicach Grenlandii Islandii i Nowej Funlandii ( wyspa Ameryki Północnej ). Dorsz jest jednym z najliczniej poławianym gatunkiem ryb przez kutry należące do państw UE. W Norwegii nazywany jest „białym złotem”
Więcej informacji o filecie z dorsza atlantyckiego bez skóry 0% glazury - Brim Seafood 1kg
Jest wiele przepisów z dorszem. W kuchni brytyjskiej króluje w potrawie o nazwie fish and chips. W wielu kuchniach europejskich, dorsz znany jest pod postacią wysuszoną tzw. Stockfish. Jest to element dziedzictwa kulturowego Norwegów. W okresie od lutego do maja wielkie połacie Lofotów pokryte są drewnianymi stojakami, na których suszą się dorsze. Stockfish zawiera 5 razy więcej białka niż świeża ryba. Suszenie jest to forma konserwacji ryby, lecz w ostatnich latach tradycja ustępuje znanej nam formie konserwacji - mrożeniu.
W kuchni polskiej dorsza najczęściej przyrządza się na patelni lub w piekarniku. Po rozgrzaniu oleju na patelni czas smażenia to około 10 min. Sprawia to że rybę można bardzo szybko i prosto przyrządzić. Dorsz atlantycki jest rybą bogatą w pełnowartościowe białko, zawiera go ponad 18g/100g produktu. Jest rybą niskokaloryczną, zawiera około 74 kcal w 100g porcji dzięki czemu polecana jest osobom przebywającym na diecie. Dorsz zawiera wiele witamin z grup: A, B12, D3, ryba jest bogatym źródłem selenu i fosforu.
Obszar połowu

FAO 27
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 27 oznacza strefę północno-wschodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.