- Dla kobiet w ciąży
- Tak
- Smak
- delikatny


Matias śledź oryginalny holenderski mrożony tacka 340g
Szczegóły produktu
Składniki: Śledź matias 98%, sól 2%.
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna | 800kJ / 200 kcal |
Tłuszcze | 16 g |
Węglowodany | 0 g |
Białko | 17,6 g |
Opis
Poznaj matiasa śledzia oryginalnego holenderskiego mrożonego tacka 340g
Matias holenderski (Clupea harengus) - popularne holenderskie matiasy to nic innego jak młode śledzie poławiane wiosną i wczesnym latem, przekąska najbardziej znana jest w takich krajach jak Niderlandy, Niemcy czy Norwegia. W naszym kraju jest to mało znana potrawa i znalezienie prawdziwego oryginalnego matiasa jest bardzo trudne.
Najważniejsze cechy matiasa śledzia oryginalnego holenderskiego mrożonego tacka 340g:
- charakterystyczny różowawy kolor,
- delikatny smak,
- duża zawartość zdrowego tłuszczu.
Pochodzenie matiasa śledzia oryginalnego holenderskiego mrożonego tacka 340g:
Matiasy to młode, niedojrzałe płciowo śledzie poławiane w wodach Północnego Atlantyku między majem, a sierpniem. Po złapaniu młode śledzie są odgławiane oraz patroszone, z wyjątkiem trzustki. Następnie śledzie są solone w drewnianych beczkach przez 30 dni. Podczas procesu dojrzewania śledzia w soli w trzustka uwalnia niezbędne enzymy, które pomagają mu dojrzewać, oraz nadać wyrazisty smak.
Dokładny sposób produkcji jest ściśle chroniony prawem, został zastrzeżony certyfikatem TGS 2 w 2015r..
Więcej informacji o matiasie śledziu oryginalnym holenderskim tacka 340g
Charakterystyczny różowawy kolor jest skutkiem pozostawiona w rybie części przewodu pokarmowego oraz krwi na czas solenia. Oryginalny matias różni się od zwykłego śledzia w zasadzie wszystkim smakiem, strukturą, kolorem a także zapachem. Potrafi on zachwycić nawet największych fanów tego typu przekąsek.
Śledzie są bogatym źródłem kwasów Omega-3, między innymi hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej serca. Działają też przeciwzapalnie i przeciwalergicznie, a także redukują cholesterol. Śledź zawiera przeciwutleniacze dostarczające do naszego organizmu Witaminę E oraz selen zapobiegające uszkodzeniu zdrowych komórek. Spora ilość pełnowartościowego białka będące strukturalnymi i funkcjonalnymi składnikami każdej komórki ciała człowieka.
Obszar połowu

FAO 27
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 27 oznacza strefę północno-wschodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.