Mrożony filet z halibuta 0% glazury - Royal Greenland 1kg

0200
Produkt dostępny
79,80 zł

1kg - ok. 2 szt.

Informacje Różnica w gramaturze produktu może stanowić 50g

Szczegóły produktu

Dla kobiet w ciąży
tak
Smak
delikatny
Kategoria produktu
ryba mrożona morska, dziko żyjąca
Czy ma ości
nie
Glazura
0% glazury

Składniki: Filet z halibuta grenlandzkiego, niebieskiego 100%

Alergeny: Ryba

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna 670 kJ / 160 kcal
Tłuszcze 12 g
   w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g
Węglowodany 0 g
   w tym cukry 0 g
Białko 13 g
Sól 0,18 g

Opis

Poznaj fileta z halibuta bez skóry 0% glazury - Royal Greenland

Halibut jest to ryba morska zaliczana do drapieżnych, pochodzi z rodziny ryb flądrowatych. Halibut grenlandzki nazywany również halibutem niebieskim jest bardzo cenioną rybą ze względu na swoje śnieżnobiałe mięso o miękkiej konsystencji. Halibut niebieski występuje w północnym Atlantyku i oceanie arktycznym od Kanady po Norwegię. Żyje blisko dna na głębokości od 200 m do nawet 2 000 m gdzie temperatura wody nie przekracza 4 stopni co pozytywnie wpływa na sprężystość mięsa.

Halibut grenlandzki poławiany jest przez cały rok, a oferowany jako produkt pochodzi z połowów hakowych. Połowy hakowe gwarantują, że ryba do momentu wyciągnięcia z wody przebywa w naturalnym środowisku otoczona wodą morską, a nie jak w przypadku połowów sieciowych w otoczeniu/ścisku innych ryb. Ma to pozytywny wpływ na zachowanie struktury delikatnego mięsa.

Najważniejsze cechy halibuta bez skóry 0% glazury - Royal Greenland

  • Produkcja morska - ryba do 2h od połowu filetowana oraz zamrożona
  • Pochodzi z certyfikowanych łowisk MSC
  • Białe, sprężyste, delikatne mięso
  • Poławiane metodą hakową
  • Wysoka zawartość zdrowego tłuszczu oraz cennych kwasów omega -3 a także witaminy B12 oraz D, selenu i fosforu

Więcej informacji o halibucie bez skóry 0% glazury - Royal Greenland

Halibut ze względu na swój unikatowy, delikatny smak zyskał popularność na całym świecie. W Polsce halibut sprzedawany jest w formie filetów mrożonych lub filetów świeżych tzn. refresh. Refresh znaczy, że ryba została zamrożona do 2h od połowu na statku tzn. deep frozen, a następnie po dotarciu do miejsca docelowego rozmrożona i sprzedawana w formie świeżej ryby. Taki sposób przechowywania podczas transportu gwarantuje zachowanie wszelkich cennych dla halibuta wartości odżywczych.

Nie każdą rybę można po prostu rozmrozić i sprzedawać jako świeżą, tylko te ryby które są głęboko mrożone bezpośrednio na statku. Dodatkowo halibut zawiera certyfikat MSC, który zapewnia możliwość śledzenia oraz odtworzenia całego łańcucha produkcji od połowu poprzez przetwórstwo po dystrybucję inaczej mówiąc od połowu po talerz. Co więcej certyfikat MSC gwarantuje, że stada ryb nie są nadmiernie wyławiane, a środowisko morskie jest stale chronione.

Przepis na halibuta bez skóry 0% glazury - Royal Greenland

Halibut jest bardzo łatwy w obróbce, można go przyrządzić na wiele sposobów można go grillować , usmażyć czy upiec. My polecamy przepis halibuta w połączeniu z kapustą kiszoną wraz z zapiekanką z ziemniaków, brokułów oraz czosnku podsmażanych na oliwie z oliwek. Halibut zawiera wiele zdrowych dla organizmu tłuszczów, kwasów tłuszczowych omega-3 zawiera witaminę B-12, witaminę-D, fosfor oraz selen. Halibut zawiera około 19g pełnowartościowego białka dzięki czemu z powodzeniem może być zamiennikiem dla drobiu oraz mięsa czerwonego. Halibut zawiera niewiele kalorii tylko około 90 kcal/100g, dzięki czemu jest polecany dla osób przebywających na diecie.

Aby spożycie ryb służyło naszemu zdrowiu zaleca się spożywanie ryb minimum 2 razy w tygodniu, a także wybieranie obróbki cieplnej o niższej temperaturze np. pieczenie w piekarniku. Spożywanie ryb może urozmaicić naszą polską kuchnię, w której tak często króluje mięso. Regularne odżywianie się produktami pochodzenia morskiego w krótkim czasie może poprawić nasze samopoczucie, a uczucie senności po posiłku przestanie nam towarzyszyć.

Obszar połowu

FAO 21

FAO 21

Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 21 oznacza północno-zachodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.

Opinie

Brak opinii

Używamy informacji zapisanych z plików cookies aby zapewnić maksymalną wygodę podczas korzystania z naszego sklepu. Dzielimy się informacjami z współpracującymi z nami firmami badawczymi oraz reklamowymi. Korzystając z naszej strony, akceptujesz używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące ciasteczek w swojej przeglądarce.