Świeży filet z halibuta grenlandzkiego bez skóry - 1kg

1 Reviews
0200
Produkt dostępny
89,80 zł

✅Darmowa dostawa od 200 zł

✅ Wysyłki realizujemy każdego tygodnia od wtorku do czwartku.

✅ Czas dostawy od momentu wysyłki z reguły 24h.

Informacje Różnica w gramaturze całego fileta może stanowić 50g

Szczegóły produktu

Dla kobiet w ciąży
tak
Smak
delikatny
Kategoria produktu
Ryba świeża
Czy ma ości
nie
Nazwa łacińska
Reinhardtius hippoglossoides
Pakowanie
Ryba pakowana próżniowo

Składniki: Filet z halibuta grenlandzkiego, niebieskiego 100%

Alergeny: Ryba

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna 670 kJ / 160 kcal
Tłuszcze 12 g
   w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,7 g
Węglowodany 0 g
   w tym cukry 0 g
Białko 13 g
Sól 0,18 g

Opis

Poznaj świeże filety z halibuta - 1kg

Halibut jest to największa ryba z rodziny flądrowatych, halibut niebieski potrafi osiągać 130 cm długości choć najczęściej spotykane dorosłe osobniki osiągają od 50 do 80cm i ważą nawet kilkanaście kilogramów. Drapieżnik ten żywi się głównie mniejszymi rybami, skorupiakami a także przydennymi bezkręgowcami.

Najważniejsze cechy świeżego fileta z halibuta - 1kg

  • bogate źródło białka oraz tłuszczy,
  • niska wartość energetyczna, tylko 90kcal na 100g ryby,
  • białe, kruche i niezwykle soczyste mięso.

Więcej informacji na temat świeżego fileta z halibuta - 1kg:

Halibut to popularna ryba poławiana na masową skalę głównie metodą włoka dennego w zimnych nieprzekraczających 4°C wodach wokół bieguna północnego. Jej mięso jest tłuste, delikatne w smaku, barwy białej, bogate w kwasy omega-3, witaminę A i łatwo przyswajalne białko, a do tego jest bardzo smaczne o czym przekonał się każdy kto choć raz spróbował tej ryby. Zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe, łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym. Wapń, fosfor oraz witamina D zawarte w jej mięsie wspomagają budowę kości i zębów. Uczestniczą w procesie wzrostu i regeneracji komórek i produkcję estrogenów. Halibut obok zawartości miedzi (działa przeciwbakteryjnie), żelaza (wspomaga pracę mózgu) czy witamin z grypy B (odpowiadają za stan i zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii, halibut dostarcza ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B), jak przystało na rybę morską halibut zawiera duże ilości jodu. Jego mięso zawiera również bardzo cenny dla funkcjonowania organizmu cynk i selen.

Obszar połowu

FAO 21

FAO 21

Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 21 oznacza północno-zachodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.

Opinie

1 Opinie

Polecam
Delikatne mięso, rozpływa się w ustach
w

Używamy informacji zapisanych z plików cookies aby zapewnić maksymalną wygodę podczas korzystania z naszego sklepu. Dzielimy się informacjami z współpracującymi z nami firmami badawczymi oraz reklamowymi. Korzystając z naszej strony, akceptujesz używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące ciasteczek w swojej przeglądarce.