Makrela wędzona - Profish 350g

0001
Produkt dostępny
8,90 zł

1 szt. - ok. 350g

Informacje Różnica w gramaturze produktu może stanowić 30g

Szczegóły produktu

Smak
tłusty, lekko słony
Kategoria produktu
ryba wędzona na ciepło
Czy ma ości
tak
Termin przydatności od dostawy
7 dni

Składniki: Makrela (Scomber scombrus) , sól

Alergeny: Ryba

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna 1075,2kJ/256 kcal
Tłuszcze 20 g
   w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,86 g
Węglowodany 0,5 g
   w tym cukry 0 g
Białko 19 g
Sól 2,9 g

Opis

Poznaj makrelę wędzoną - Profish 350g

Pływając swobodnie i żerując w zimnych, czystych wodach norweskiego wybrzeża, makrela stała się powszechnym i bardzo poszukiwanym celem połowu. Jest łatwa do zauważenia ze względu na charakterystyczny kształt i kolorystykę. Jego ciało jest okrągłe i opływowe w zielono-niebieskim kolorze, a na grzbiecie ma szereg nieregularnych pasów przypominających wzór tygrysa. Dzięki małym łuskom makrela jest jedwabiście gładka.

Najważniejsze cechy makreli wędzonej - Profish 350g

  • pochodzi z połowów jesiennych, gdy ryba ma najwyższą zawartość tłuszczu
  • połów na łowiskach certyfikowanych MCS
  • wędzona na ciepło naturalnym dymem
  • jest źródłem pełnowartościowego białka

Pochodzenie makreli wędzonej - Profish 350g

Makrele atlantyckie łowi się jesienią, kiedy ich zawartość tłuszczu jest najwyższa: około 30%, w porównaniu do 3% najniższej. Ale nie martw się - to rodzaj tłuszczu, który jest dobry dla Twojego serca, mózgu i ogólnego stanu zdrowia. To wtedy makrela ma najwyższą zawartość tłuszczu, jest najsmaczniejsza i jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 EPA / DHA. Wysoka zawartość tłuszczu jest powodem, dla którego makrela norweska zyskała taką renomę na całym świecie i jest często uważana za przysmak.

Dostępna u nas makrela wędzona pochodzi z połowów w północno-wschodnim Atlantyku. Żyje dziko, a połów jest wykonywany zgodnie z normą MSC. Certyfikat MSC oznacza, że utrzymywana jest równowaga eksploatowanych zasobów morskich oraz dba się o ekosystem wokół danego łowiska. Zwraca się również uwagę na zarządzanie zrównoważonym korzystaniem z zasobów.

Więcej informacji o makreli wędzonej - Profish 350g

Makrela wędzona na ciepło jest prawdziwym przysmakiem. Jest smaczna jako samodzielne danie, świetnie pasuje do białego i ciemnego pieczywa. Może być również aromatycznym dodatkiem do sałatek i wrapów. Wędzoną makrelę wykorzystasz do samodzielnie robionych past kanapkowych. Bardzo dobrze smakuje też w zupie, jako dodatek o intensywnym, wybijającym się smaku.

Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 to nie jedyna prozdrowotna zaleta makreli. Tłuste ryby ograniczają wchłanianie złego cholesterolu, a zawierają dobry cholesterol. Jedzenie makreli może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Istotną informacją dla sportowców może być to, że makrela zawiera dużo białka, a nie zawiera węglowodanów. Jest również źródłem selenu, który wspomaga funkcje poznawcze, witaminy D oraz witamin z grupy B.

Obszar połowu

FAO 27

FAO 27

Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 27 oznacza strefę północno-wschodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.

Opinie

Brak opinii

Używamy informacji zapisanych z plików cookies aby zapewnić maksymalną wygodę podczas korzystania z naszego sklepu. Dzielimy się informacjami z współpracującymi z nami firmami badawczymi oraz reklamowymi. Korzystając z naszej strony, akceptujesz używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące ciasteczek w swojej przeglądarce.