- Przepisy
- 745 views
Składniki na porcję dla 4 osób
Składniki:
- 600 g fileta z halibuta
- 600 g ugotowanego pęczaku (2 paczki)
- 60 g wędzonej słoniny
- bez skóry pokrojonej w kostkę
- 150 g ugotowanych buraków pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce o grubym oczku
- 50 ml słodkiej śmietany 30%
- sok z buraka do koloru
- sok z cytryny do smaku
- cukier do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- sól do smaku
Halibuta przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, porcjujemy według uznania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C około 8–10 minut. Słoninę przesmażamy na patelni, aby wytopić nadmiar tłuszczu.
Zbędny tłuszcz odlewamy. Do przypieczonej słoniny dodajemy kaszę i startego buraka. Całość podlewamy śmietaną i przesmażamy na patelni, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.