Składniki na porcję dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g fileta z halibuta
  • 600 g ugotowanego pęczaku (2 paczki)
  • 60 g wędzonej słoniny
  • bez skóry pokrojonej w kostkę
  • 150 g ugotowanych buraków pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce o grubym oczku
  • 50 ml słodkiej śmietany 30%
  • sok z buraka do koloru
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól do smaku

Halibuta przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, porcjujemy według uznania. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C około 8–10 minut. Słoninę przesmażamy na patelni, aby wytopić nadmiar tłuszczu.

Zbędny tłuszcz odlewamy. Do przypieczonej słoniny dodajemy kaszę i startego buraka. Całość podlewamy śmietaną i przesmażamy na patelni, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Popularne wpisy