Produkty pochodzenia morskiego oferują ogromną różnorodność niezapomnianych doznań kulinarnych. Choć do niedawna owoce morza uchodziły za luksusowe, egzotyczne, cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. Z roku na rok, choć ciągle za mało, w diecie Polaków rośnie ilość spożywanej ryby. Obie grupy należą do najzdrowszych produktów spożywczych na naszej planecie. Oto siedem zdrowotnych powodów, dla których warto włączyć ryby i owoce morza do zbilansowanej diety jako alternatywę dla zbyt często spożywanego mięsa.

1. Ryby i owoce morza są pełne składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Gatunki takie jak łosoś, pstrąg, sardynki, tuńczyk i makrela są szczególnie bogate w składniki odżywcze, takie jak żelazo, cynk, potas, magnez, wapń i selen, a także witaminy A, B12 i D. Ryby te posiadają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, co ma szczególne znaczenie dla optymalnego funkcjonowania organizmu i mózgu i jest silnie powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób.

2. Ryby i owoce morza to jedne z najzdrowszych produktów dla Twojego serca, jakie możesz jeść.

Wyniki wielu badań naukowych wyraźnie pokazują, że wśród ludzi regularnie spożywający ryby i owoce morza występuje znacząco mniejsze ryzyko zawałów serca, udarów i innych chorób serca. Jedzenie owoców morza nie tylko obniża ciśnienie krwi i tętno, ale również pomaga utrzymać zdrowie układu krążenia, wspierając regulację krzepliwości krwi i zwężenia naczyń krwionośnych.

3. Ryby i owoce morza są niezbędny do wzrostu i rozwoju młodego organizmu.

Kwas tłuszczowy omega-3 – pozyskiwany w organizmie z ryb i owoców morza – jest szczególnie ważny dla rozwoju mózgu i oczu. Z tego powodu często zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią uzupełnienie diety o produkty pochodzenia morskiego, zapewniające optymalne ilości kwasów omega-3. Wykazano również, że ryby mają wpływ na poprawę koncentracji i skupienia uwagi u nastolatków.

4. To produkty wspierające prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Regularne spożywanie ryb i owoców morza przekłada się na zmniejszone ryzyko występowania chorób neurologicznych, zwłaszcza wśród osób starszych. Badania wykazały, że ludzie, którzy częściej jedzą ryby, mają więcej istoty szarej (główna tkanka funkcjonalna mózgu) w częściach mózgu odpowiadających za pamięć i emocje. Badania powiązały również spożywanie ryb z niższym ryzykiem choroby Alzheimera, a także zmniejszenie stresu, lęku i innych objawów depresji.

5. Spożywanie ryb i owoców morza wspiera wzrok oraz poprawia odporność.

Ludzie, którzy jedzą więcej ryb, mają znacznie mniejsze ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, będącej główną przyczyną upośledzenia wzroku i ślepoty u dorosłych. Dzieje się tak, ponieważ nasze oczy mają duże zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3 do utrzymania prawidłowego zdrowia i funkcjonowania. Te same kwasy tłuszczowe pomagają również zwiększyć przepływ powietrza do naszych płuc, dzięki czemu ryby i owoce morza są skuteczne w walce z przeziębieniem i grypą oraz pomagają przeciwdziałać ich występowaniu.

6. Ryby i owoce morza chronią przed objawami zapalenia stawów.

Ryby i owoce morza, bogate w kwasy omega-3, mogą przyczynić się do redukcji bólu stawów i mięśni poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i zmniejszenie objawów zapalenia stawów. Spożywanie ryb pomaga również w regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. Są to produkty doceniane i szczególnie ważne w diecie sportowców i osób pracujących fizycznie.

7. Ryby i owoce morza dostarczają nam więcej energii i utrzymują nas w formie.

Owoce morza to doskonałe źródło chudego białka, które jest niezbędnym źródłem energii dla naszego organizmu, a także pomaga regenerować uszkodzone komórki i stanowi budulec mięśni. Ryby są również niskokaloryczne i mogą odgrywać ważną rolę w utrzymaniu zdrowej wagi. Są nieodłącznym elementem każdej zbilansowanej diety

Aby ryby i owoce morza miały pozytywny wpływ na nasze funkcjonowanie i posiadały najwyższe walory smakowe, kluczowa jest ich świeżość oraz pochodzenie. W Delikatesach Łosoś znajdziesz szeroki wybór wyselekcjonowanych morskich specjałów, które możesz zamówić z dostawą do domu. Przykładamy najwyższą wagę do jakości produktów dostępnych w naszym sklepie internetowym. W swojej ofercie posiadamy wyłącznie ryby od sprawdzonych przez nas, certyfikowanych producentów, którzy gwarantują nam maksymalnie szybką dostawę. Pozwala nam to skrócić czas od połowu do momentu, gdy świeże ryby i owoce morza wylądują na Twoim talerzu. Dzięki procesowi pakowania próżniowego, wkładom chłodzącym i zastosowaniu opakowania termicznego, ryby i owoce morza nie utracą świeżości w drodze do Twojego domu.

Popularne wpisy