Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg Dorsza Atlantyckiego lub innej białej ryby, może być także łosoś lub krewetki wybierz to co lubisz najbardziej.
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virginie 
  • 4 średniej wielkości tortille kukurydziane 

Przyprawy do natarcia ryby:

  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzy
  • ½ łyżeczka cebuli w proszku
  • ½ łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczka kminku
  • 1 łyżka chili w proszku

Sos do taco

  • 3 łyżki majonezu i śmietany, 
  •  ½ świeżej limonki, 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku, 
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha

Dodatki do taco

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 4 listki sałaty lub 4 natki pietruszki
  • 150g sera Cotija 
  • ½ awokado

Przygotowanie

Rybę skrop oliwą następnie natrzyj rybę mieszanką przypraw możesz kupić gotową przyprawę do taco bądź przygotować mieszankę według podanej powyżej listy składników..

Następnie włóż rybę do piekarnika (ok. 20min) lub wrzuć na patelnie (ok. 10 min)

Przygotuj dodatki do taco, mogą być takie jak lubisz np. pomidory, ser Cotija, awokado, posiekana świeża sałata, cebula, kukurydza, pietruszka

Przygotuj sos do taco:

Wymieszaj 3 łyżki majonezu i śmietany, sok z ½ świeżej limonki, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka sosu Sriracha

Następnie podgrzej średniej wielkości tortille na suchej patelni lub w mikrofali.

Upieczoną rybę połóż na ciepłych tortillach, a następnie dodaj swoje ulubione składniki np. pomidory, ser Cotija, posiekaną świeżą sałatę, cebulę, kukurydzę.

Na końcu polej wszystko sosem taco

Smacznego ! ????

Popularne wpisy