Składniki na porcję dla 4 osób

Składniki:

  • dwa filety z ryby
  • 1,5 kg świeżego karpia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • pieprz
  • papryka słodka
  • sok z cytryny

Karpia obieramy z łusek i wszystkich zbędnych elementów. Dokładnie płuczemy i osuszamy. Rybę kroimy w kształt dzwonka i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym ( jeśli nie mamy takiego, skrapiamy sokiem z cytryny). Kolejno wyciśniętym czosnkiem natrzeć wewnętrzne i zewnętrzne końce dzwonków i zostawić w lodówce na parę godzin. W osobnych miseczkach przygotowujemy : roztrzepane jajko, bułkę tartą i mąkę pszenną. Obtaczamy karpia kolejno zaczynając od mąki, jajka i bułki tartej. W międzyczasie rozpuścić masło na patelni. Przyprawioną rybę położyć na rozgrzanej patelni i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Po zakończeniu smażenia, karpia należy przełożyć ( w odpowiednim naczyniu ) do piekarnika o temperaturze 160 stopni na ok. 15 min, aby karp dostatecznie się dosmażył. Całość można ozdobić świeżą pietruszką i podawać z ryżem bądź ziemniakami.

Popularne wpisy