- Przepisy
- 893 views
Czas przygotowania: 25 min
Porcja dla 3 osób
Składniki:
- 12 szt. krewetek
- 200 ml oleju
- 4 ząbki czosnku drobno
- posiekanego
- 1 cm imbiru świeżego
- startego na tarce – 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
- sól do smaku
- piepsz do smaku
- miód do smaku
Dip:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- imbir świeży do smaku
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka posiekanej dymki
- sól do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego kikkoman
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- cukier brązowy do smaku
- 1/4 szt. ogórka pokrojonego w drobną kostkę
Krewetki doprawiamy solą i pieprzem. Sporządzamy marynatę mieszając ze sobą składniki w naczyniu. Wkładamy krewetki i marynujemy około 2–3 godziny. Następnie grillujemy na ruszcie z obu stron.
Przygotowujemy dip – do naczynia wkładamy jogurt, majonez i resztę składników mieszając ze sobą do jednolitego połączenia. Doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojonego ogórka. Dip podajemy z krewetkami.