Czas przygotowania: 25 min

Porcja dla 3 osób

Składniki:

  • 12 szt. krewetek
  • 200 ml oleju
  • 4 ząbki czosnku drobno
  • posiekanego
  • 1 cm imbiru świeżego
  • startego na tarce – 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • sól do smaku
  • piepsz do smaku
  • miód do smaku

Dip:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • imbir świeży do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanej dymki
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego kikkoman
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • cukier brązowy do smaku
  • 1/4 szt. ogórka pokrojonego w drobną kostkę

Krewetki doprawiamy solą i pieprzem. Sporządzamy marynatę mieszając ze sobą składniki w naczyniu. Wkładamy krewetki i marynujemy około 2–3 godziny. Następnie grillujemy na ruszcie z obu stron.

Przygotowujemy dip – do naczynia wkładamy jogurt, majonez i resztę składników mieszając ze sobą do jednolitego połączenia. Doprawiamy do smaku i dodajemy pokrojonego ogórka. Dip podajemy z krewetkami.

Popularne wpisy