Składniki na porcję dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kg Dorsza
  • 0,5 kg brokułów
  • 0,5 kg marchewki
  • 6 sztuk cebuli
  • 3 pietruszki
  • połówka selera
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • 6 jajek
  • mąka
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • odrobina wina białego
  • oliwa z oliwek / masło

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na ok. 30 min, a w tym czasie przygotowujemy sos. Wszystkie warzywa obieramy i odpowiednio kroimy: cebule w krążki, seler w kostkę , pozostałe warzywa ścieramy na grubej tarce. Kolejno podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kolejno dodajemy białe wino, liście laurowe ziele angielskie, sól i cukier do smaku. Dusimy aż całość odpowiednio zmięknie. Na końcu dodajemy ok. 190 g koncentratu pomidorowego 30% , sok z połówki cytryny, vegetę, trochę chilli do smaku. Rybę porcjujemy, obtaczamy w jajku i mące i podsmażamy, aż osiągnie złoty kolor. Całość układamy na półmisku przekładając farsz , ryba, farsz. Można udekorować świeżymi, zielonymi ziołami.

Popularne wpisy