Składniki na porcję dla 4 osób

Składniki:

  • Filet rybny
  • Różne kolory papryki
  • Papryczka ostra
  • Pomidory świeże ok. 3 sztuk
  • Cukinia
  • Trzy ząbki czosnku
  • Szalotki 250g
  • Sok z cytryny
  • Sos Worcester
  • Pół szklanki bulionu
  • Zioła : rozmaryn, tymianek, liść laurowy
  • sól / pieprz do smaku

Rybę należy dokładnie opłukać i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym ( jeśli nie mamy takiego, skrapiamy rybę sokiem z cytryny). Warzywa dokładnie myjemy i przygotowujemy do smażenia. Szalotki kroimy na połówki, kolorowe papryki oraz pomidory kroimy w duże kawałki. Cukinię obieramy i kroimy w plastry, czosnek siekamy na drobno. Dno garnka zalewamy wodą i tak przygotowane warzywa wkładamy do środka. Do całości dokładamy listki ziół : tymianku, rozmarynu, bazylii, odrobinę chilli, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Zalewamy bulionem. Następnie wstawiamy całość do piekarnika na 180 stopni i podduszamy przez 40 min. Wcześniej przyprawiony filet delikatnie okrywamy folią i wkładamy na 15 min do lodówki. Następnie dokładamy rybę do duszonych warzyw i zostawiamy do podduszenia na ok. 35 min. Na końcu rybę polewamy sosem Worcestershire. Gotowe danie można pododawać ozdobione koperkiem i ćwiartkami cytryny.

Popularne wpisy