- Przepisy
- 795 views
Składniki na porcję dla 4 osób
Składniki:
- Filet rybny
- Różne kolory papryki
- Papryczka ostra
- Pomidory świeże ok. 3 sztuk
- Cukinia
- Trzy ząbki czosnku
- Szalotki 250g
- Sok z cytryny
- Sos Worcester
- Pół szklanki bulionu
- Zioła : rozmaryn, tymianek, liść laurowy
- sól / pieprz do smaku
Rybę należy dokładnie opłukać i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym ( jeśli nie mamy takiego, skrapiamy rybę sokiem z cytryny). Warzywa dokładnie myjemy i przygotowujemy do smażenia. Szalotki kroimy na połówki, kolorowe papryki oraz pomidory kroimy w duże kawałki. Cukinię obieramy i kroimy w plastry, czosnek siekamy na drobno. Dno garnka zalewamy wodą i tak przygotowane warzywa wkładamy do środka. Do całości dokładamy listki ziół : tymianku, rozmarynu, bazylii, odrobinę chilli, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku. Zalewamy bulionem. Następnie wstawiamy całość do piekarnika na 180 stopni i podduszamy przez 40 min. Wcześniej przyprawiony filet delikatnie okrywamy folią i wkładamy na 15 min do lodówki. Następnie dokładamy rybę do duszonych warzyw i zostawiamy do podduszenia na ok. 35 min. Na końcu rybę polewamy sosem Worcestershire. Gotowe danie można pododawać ozdobione koperkiem i ćwiartkami cytryny.