Składniki na porcję dla 4 osób

Składniki:

  • 600-700 g rybnego fileta ( np. Łosoś )
  • 0,5 kg brokułów
  • 250g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek / masło
  • kolendra

Rybę oraz warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Brokuły rozdrabniamy na małe różyczki, obraną marchewkę tniemy na talarki a cebulę siekamy w kostkę. Przyprawione filety kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę i cebulę. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy pastę curry. Mleko kokosowe mieszamy z 200 ml wody i dodajemy na patelnię. Czekamy aż się zagotuje. Następnie dodajemy brokułowe różyczki i smażymy ok. 5 min. Całość doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną rybę i duśmy pod pokrywką ok. 5-10 min. Gotowe danie posypujemy kolendrą. Można podawać w zestawieniu z ryżem.

Popularne wpisy