- Przepisy
- 857 views
Składniki na porcję dla 4 osób
Składniki:
- 600-700 g rybnego fileta ( np. Łosoś )
- 0,5 kg brokułów
- 250g marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- sok z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek / masło
- kolendra
Rybę oraz warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Brokuły rozdrabniamy na małe różyczki, obraną marchewkę tniemy na talarki a cebulę siekamy w kostkę. Przyprawione filety kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę i cebulę. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy pastę curry. Mleko kokosowe mieszamy z 200 ml wody i dodajemy na patelnię. Czekamy aż się zagotuje. Następnie dodajemy brokułowe różyczki i smażymy ok. 5 min. Całość doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną rybę i duśmy pod pokrywką ok. 5-10 min. Gotowe danie posypujemy kolendrą. Można podawać w zestawieniu z ryżem.