Szukasz inspiracji na wielkanocne dania? Zobacz 4 rybne przepisy, które zachwycą Twoich najbliższych!

Wielkimi krokami zbliża się wyjątkowy czas gdy w rodzinnym gronie zasiądziemy do wspólnego świętowania Wielkiej Nocy. To zawsze dobra okazja by podzielić się z bliskimi  swoim czasem, ale także potrawami, które przygotujemy. Szukasz inspiracji na rybne dania? Oto kilka ciekawych wariacji z rybą w roli głównej, które zachwycą niejednego smakosza i pozwolą cieszyć się wspólnym świętowaniem.

1. Sałatka nicejska

Na początek coś lekkiego na wielkanocne śniadanie - klasyczna sałatka nicejska ze świeżo grillowanym tuńczykiem.

Składniki:

  • 150 g tuńczyka
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 90 g zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 jajka, ugotowane na półtwardo
  • 6 liści sałaty rzymskiej
  • 4 fileciki anchois
  • 10 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
  • 10 kaparów, odsączonych


Sos:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 - 2 łyżki listków świeżego oregano

Przygotowanie dania rozpoczynamy od sosu. Łączymy ze sobą w miseczce wszystkie potrzebne składniki. Odstawiamy na bok. Tuńczyka płuczemy wodą i dokładnie osuszamy. Doprawiamy przy użyciu soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy tuńczyka i grillujemy przez ok. 1 - 1,5 minuty z każdej strony. Uważaj aby nadmiernie nie przeciągnąć smażenia, aby mięso się nie wysuszyło. Powinno być miękkie, w środku jeszcze różowe. Fasolkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty. Powinna być al dente, lekko twarda i chrupiąca. Plasterki cebuli delikatnie doprawiamy solą. Na talerzach układamy sałatę rzymską. Następnie dodajemy przekrojoną na pół fasolkę oraz czerwoną cebulę. Kroimy jajka i układamy ich połówki oraz dokładamy fileciki anchois. Posypujemy czarnymi oliwkami i kaparami. Na wierzchu wystarczy ułożyć po kawałku grillowanego tuńczyka. Całość dopełni sos, którym polewamy danie.

2. Rillettes z łososia

Wariacja na temat tradycyjnego, francuskiego smarowidła z mięsa wieprzowego. Tym razem w wersji rybnej, idealne jako dodatek do pieczywa.

Składniki:

  • 300 g filetu świeżego łososia
  • 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
  • 130 g łososia wędzonego
  • 1, 5 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Świeżego łososia myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Układamy go kawałku folii aluminiowej skórą do dołu, a następnie kropimy 2 łyżkami soku z cytryny. Doprawiamy łososia solą oraz pieprzem. Zawijamy luźno wokół ryby boki folii tworząc paczuszkę. Układamy ją na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 - 20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone. Po ostudzeniu odrywamy po kawałeczku cząstki mięsa, a następnie wkładamy je do miski. Większe kawałki możemy pokroić na desce. Łososia wędzonego drobniutko siekamy i również wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę. Całość delikatnie mieszamy. Wedle uznania możemy doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem wedle uznania. Rillettes należy schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Danie można przechowywać w lodówce do 3 dni i cieszyć się jego smakiem w połączeniu ze świeżym pieczywem.

3. Jajka faszerowane szprotami

Najważniejszym symbolem na stole wielkanocnym są oczywiście jajka. W tym szybkim do przygotowania daniu występują w one w ciekawym połączeniu ze szprotami.

Składniki:

  • 100 g szprotek w oleju lub wędzonych
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól, pieprz
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek i rzeżucha lub koperek


Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i wkładamy je do pojemnika rozdrabniacza (mini melaksera). Dodajemy szprotki (bez ogonków, kręgosłupa i głowy) oraz orzechy, olej rzepakowy, sól i pieprz. Całość miksujemy na pastę. Gdyby wyszła zbyt sucha, można doda dodać więcej oleju, wedle potrzeby. Przygotowane wcześniej połówki białek faszerujemy masą za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką. Smak dania dopełni świeża rzeżucha, szczypiorek i rzodkiewka starta na tarce o dużych oczkach. Na koniec możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem, wedle uznania.

4. Pieczony sandacz z talarkami ziemniaków i porami z sosem porowo-chrzanowym

Na koniec eleganckie danie główne na świąteczny stół. W naszych sklepach rybnych odnajdziesz sandacza, dzięki któremu Twoje danie zachwyci kubki smakowe niejednego gościa.

Składniki:

  • 1 sandacz o wadze około 600 g, wypatroszony i oczyszczony
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła, roztopionego (może być klarowane)
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 2 - 3 łyżki drobno startego parmezanu (lub innego sera do zapiekania)
  • 1/3 pora przekrojonego wzdłuż (biała i jasnozielona część)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeży tymianek do posypania


Sos porowo-chrzanowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pora, posiekanego
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (może być świeży)


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Sandacza nacinamy nożem. Doprawiamy solą morską oraz wkładamy do środka gałązki natki pietruszki. Rybę smarujemy 1 łyżką roztopionego masła i układamy ją w naczyniu żaroodpornym lub na żaroodpornej patelni. Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką lub ostrą stroną gąbki. Kroimy je na talarki i wkładamy do garnka. Po zalaniu zimną wodą i osoleniu, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Wymieszamy ziemniaki z 1 łyżką roztopionego masła, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym nad rybą. Posypujemy tartym parmezanem. Pora siekamy, solimy i mieszamy z 3 łyżkami śmietany 30%. Następnie układamy go na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Na jego brzegu układamy połówkę cytryny posypaną cukrem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-22 minuty. W międzyczasie przygotujemy sos porowo-chrzanowy. Roztapiamy masło w rondelku lub na patelni. Dodajemy do niego pora, szczyptę soli. Mieszając od czasu do czasu dusimy pora na umiarkowanym ogniu przez 5 - 7 minut aż zmięknie. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Odstawiamy sos z ognia i doprawiamy chrzanem. Na koniec danie posypujemy listkami tymianku. Całość podajemy z sosem porowo-chrzanowym, skrapiając lekko karmelizowaną cytryną.
 

Mamy nadzieję, że skorzystasz z bogatego wyboru rybnych produktów, które oferują nasze sklepy i podzielisz się z bliskim specjałami zaproponowanymi przez nas na wielkanocny stół. Radosnego, rodzinnego i smacznego świętowania!

Popularne wpisy

Używamy informacji zapisanych z plików cookies aby zapewnić maksymalną wygodę podczas korzystania z naszego sklepu. Dzielimy się informacjami z współpracującymi z nami firmami badawczymi oraz reklamowymi. Korzystając z naszej strony, akceptujesz używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące ciasteczek w swojej przeglądarce.