7 korzyści zdrowotnych jedzenia ryb i owoców morza
Produkty pochodzenia morskiego oferują ogromną różnorodność niezapomnianych doznań kulinarnych. Choć do niedawna owoce morza uchodziły za luksusowe, egzotyczne, cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. Z roku na rok, choć ciągle za mało, w diecie Polaków rośnie ilość spożywanej ryby. Obie grupy należą do najzdrowszych produktów spożywczych na naszej planecie. Oto siedem zdrowotnych powodów, dla których warto włączyć ryby i owoce morza do zbilansowanej diety jako alternatywę dla zbyt często spożywanego mięsa.
Read moreOwoce morza - zdrowe skarby wodnych głębin. Czym się charakteryzują i jak je przyrządzić?
Owoce morza są prawdziwymi skarbami wodnych głębin. Charakteryzują się wyjątkowymi smakami i niepodrabialnym morskim aromatem. Ponadto stanowią źródło wielu cennych składników dla funkcjonowania naszego organizmu. Dziś postaramy się przekonać Was do walorów owoców morza i rozpoczęcia własnych, domowych eksperymentów kulinarnych z tym właśnie produktem. Zdecydowanie warto!
Read moreJak samodzielnie rozpoznać świeżą rybę? Kilka prostych wskazówek dzięki którym zostaniesz świadomym konsumentem.
Ryby są produktami bogatymi w witaminy, składniki mineralne, a także mikroelementy. Wciąż jednak jemy ich zbyt mało. Czy wynika to tylko z naszej niechęci, obawy przed zakupem, czy może z braku dostępu do świeżej, pełnowartościowej porcji ryby? Po czym poznać, że ryba jest świeża? Jak wybrać rybę, która będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Aby być świadomym konsumentem należy poznać kilka cennych wskazówek.
Read more