- Rybne ABC
- owoce morza, krewetki, kalmary, ośmiornice, małże, ostrygi, homar

Owoce morza są prawdziwymi skarbami wodnych głębin. Charakteryzują się wyjątkowymi smakami i niepodrabialnym morskim aromatem. Ponadto stanowią źródło wielu cennych składników dla funkcjonowania naszego organizmu. Dziś postaramy się przekonać Was do walorów owoców morza i rozpoczęcia własnych, domowych eksperymentów kulinarnych z tym właśnie produktem. Zdecydowanie warto!
Bogactwo minerałów - dlaczego warto jeść owoce morza?
Owoce morza, podobnie jak ryby, posiadają ogromną zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E), witaminy z grupy B (B1, B2, B12), PP oraz wiele cennych składników mineralnych. Wśród nich najważniejszy jest cynk, którego najwięcej znajduje się w małżach i ostrygach. Bierze on udział w syntezie białek, a tym samym wspiera funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Owoce morza są również źródłem jodu (produkcja hormonów tarczycy), selenu (o działaniu przeciwnowotworowym), fluoru, żelaza, magnezu i wapnia. Nie można także zapomnieć o bogato występujących kwasach tłuszczowych Omega-3, posiadających właściwości wspierające pracę mózgu, serca oraz wzroku. W owocach morza odnajdziesz cenne źródło wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz niewielkiej kaloryczności owoce morza są doskonałym produktem dla osób dbających o zdrową dietę, odchudzających się oraz walczących z nadmiarem cholesterolu w układzie krwionośnym. Należy jednak pamiętać o odpowiednim ich przyrządzeniu. Niewłaściwe gotowanie, smażenie może spowodować utratę większości cennych substancji odżywczych, dla których je kupujemy.
Popularne owoce morza - czym się charakteryzują, jak kupić świeże, jak je przyrządzić?
Krewetki
Krewetki to prawdopodobnie najpopularniejsze spośród owoców morza. Pierwszym kryterium na które warto zwrócić uwagę przed zakupem jest kolor. Różowy oznacza, że krewetki zostały poddane wcześniejszej obróbce termicznej. Wykorzystując je do przyrządzania dań, powinniśmy pamiętać o krótszym czasie przygotowania. Najlepszym wyborem pod względem smaku będą krewetki w kolorze szarym. Świadczy on o tym, że produkt jest surowy. Pod względem rodzaju możemy rozróżnić krewetki małe – koktajlowe i większe – królewskie. Na polskim rynku najczęściej możemy spotkać ugotowane i zamrożone. Krewetki można przyrządzić na wiele sposobów. Będą doskonale smakować podsmażone na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiną natki pietruszki. Idealnie sprawdzą się również w przygotowaniu sałatek i zup.
Ośmiornice
Ośmiornice charakteryzują się sprężystym mięsem i wyrazistym morskim aromatem. Najczęściej na polskim rynku możemy je odnaleźć w formie oczyszczonej i pokrojonej na kawałki. Przyrządzając ośmiornicę należy odpowiednio dobrać temperaturę i czas obróbki, gdyż łatwo sprawić, że staną się gumowate. Jednym ze sprawdzonych sposobów jest zanurzenie wcześniej umytej ośmiornicy do wrzącej wody na 30 sekund, a następnie oliwą z wybranymi przyprawami. Świetnie smakuje w połączeniu z czosnkiem, rozmarynem i liściem laurowym. Z ośmiornicą przygotujesz wyśmienite zupy, sałatki, lub makarony.
Kalmary
Kalmary charakteryzują się delikatnym mięsem o lekko słodkim smaku i morskim aromacie. Najpopularniejszym sposobem ich przyrządzania jest smażenie na głębokim tłuszczu. Jeśli jednak zależy nam na walorach zdrowotnych, można ją również dusić lub gotować. Na rynku znajdziemy najczęściej kalmary mrożone w całości lub pokrojone w pierścienie.
Małże jadalne
Małże charakteryzują się twardawym mięsem o intensywnym aromacie. Na półkach sklepowych najczęściej spotykane są w formie wędzonej, marynowanej i mrożonej. Przystępując do zakupu należy pamiętać, by nie wybierać małży z otwartymi skorupkami. Oznacza to bowiem, że są one nieświeże. Przed spożyciem wymagają porządnego umycia i oczyszczenia z narośla. Małże stanowią świetny dodatek do zup i sałatek. Mogą również stanowić samodzielne, wykwintne danie. To znany od wieków afrodyzjak.
Ostrygi
Ostrygi charakteryzują się soczystym, lekko szarym mięsem. Sprzedawane są żywe w zamkniętych muszlach. Otwarta skorupka oznacza, że są nieświeże. Ostrygi najlepiej smakują na surowo z dodatkiem odrobiny cytryny. Możemy je jednak również podpiec na ruszcie lub obgotować. Ostrygi, podobnie jak małże, są znanym afrodyzjakiem.
Homar
Homar charakteryzuje się bardzo delikatnym i chudym mięsem. Wymaga umiejętnego przygotowania i wprawy w spożyciu. Odwdzięcza się jednak wyjątkowym i niepodrabialnym smakiem. Homara należy gotować w wodzie z dodatkiem cytryny. W czasie obróbki termicznej jego pancerz i szczypce zmieniają kolor na czerwony, a odwłok zaczyna się odwijać. To sygnał, że homar jest już gotowy do spożycia.
To jednak nie wszystkie owoce morza jakie możemy spotkać i skosztować. Znajdziemy również nieco mniej popularne przegrzebki, muszle św. Jakuba, czy choćby kraby.
W sklepach stacjonarnych Delikatesy Łosoś oraz w naszym sklepie internetowym odnajdziesz wiele spośród wymienionych powyżej owoców morza - zawsze w najlepszej jakości i dobrej cenie. Zapraszamy Cię do rozpoczęcia przygody z tymi wyjątkowymi morskimi specjałami we własnym domu.