- Smak
- delikatny
- Czy ma ości
- tak
- Klasyfikacja produktu
- produkt rozmrażany
- Dla kobiet w ciąży
- tak
- Nazwa łacińska
- scomber scombrus
- Pakowanie
- Ryba pakowana Vacuum
Szczegóły produktu
Składniki: Makrela tusza ( scomber scombrus)
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna | 858 kJ / 205 kcal |
Tłuszcze | 14 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3,26 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 18,6 g |
Sól | g |
Opis
Poznaj Makrelę - jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych w Polsce
Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb spożywanych w Polsce. To ryba morska, wędrującą, potrafiąca pokonywać w wodzie dystans nawet kilkuset kilometrów . Makrela jest gatunkiem średniej wielkości z rodziny makrelowatych. Najczęściej poławiana w chłodnych wodach północnego Atlantyku, gdzie żyje w ławicach. Występuje również w Morzu Północnym, w południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego (w tym w Polsce), w Morzu Śródziemnym oraz w Morzu Czarnym.
Właściwości prozdrowotne makreli
Mięso makreli jest doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, w tym aminokwasów. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, regulujące poziom trójglicerydów we krwi, poprawiają ukrwienie i sprężystość naczyń krwionośnych. Jest bogatym źródłem fosforu, potasu i selenu - chroniącego nas przed wolnymi rodnikami. Zawiera witaminy A oraz D. Jej spożywanie zapobiega stanom zapalnym, poprawia samopoczucie i odporność, ma pozytywny wpływ na skórę i wzrok.
Najważniejsze cechy makreli:
- wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega-3
- wzmacnia odporność organizmu dzięki zawartości selenu i witaminy D
- bogata w magnez, potas i fosfor, wspierające kondycję kości oraz pracę układu krążenia
- wyselekcjonowana, najwyższa jakość ryby, wyłącznie od sprawdzonych dostawców
- makrela jest dostarczana do Ciebie zaraz po otrzymaniu od producenta
- ryba bezpieczna dla kobiet w ciąży
Dlaczego warto wybrać makrelę?
Makrela jest najlepszym i najzdrowszym wyborem spośród różnych form w jakich jest dostępna na rynku. Poprzez brak wcześniejszej obróbki termicznej zawiera najwięcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. Przygotowując ją w zdrowy sposób (na parze lub w piekarniku) możemy przyrządzić z niej zdrowe i niskokaloryczne dania. Makrela to bardzo uniwersalna ryba, która doskonale sprawdzi się zarówno w codziennych potrawach, na grilla, jak i na wigilijnym stole.
Dlaczego warto zamówić makrelę w Delikatesach Łosoś?
Makrela jest produktem trudno dostępnym w sklepach stacjonarnym. W Delikatesach Łosoś przykładamy najwyższą wagę do selekcji oferowanych przez nas ryb. Pozyskujemy je wyłącznie od sprawdzonych, certyfikowanych producentów, którzy zachowują rygorystyczne standardy przechowywania. Aby utrzymać najwyższą jakość i świeżość makreli, kluczowe znaczenie ma dla nas maksymalne skrócenie czasu od połowu do momentu gdy trafi ona na Twój stół. Przed każdą wysyłką ryby pakowane są próżniowo, a następnie umieszczane w opakowaniu termoizolacyjnym typu STYROBOX, do którego dodajemy żelowe wkłady chłodzące.
Obszar połowu

FAO 27
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 27 oznacza strefę północno-wschodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.