- Smak
- delikatny
- Kategoria produktu
- świeża ryba hodowlana
- Czy ma ości
- tak
- Termin przydatności od dostawy
- 4 dni
- Dla kobiet w ciąży
- tak
- Nazwa łacińska
- Oncorhynchus mykiss
Szczegóły produktu
Opis
Poznaj świeżego pstrąga patroszonego – Stawy Pstrągowe Upiłka
✅Kalibracja 1 szt. ok 380g-450g - śrenio 400g
Rodzina pstrągów jest mięsożerna i wzięła swoją nazwę od greckiego „troktes”, co oznacza żarłoczne. Miąższ dobrze komponuje się z ziołami ogrodowymi, migdałami, cytryną i białym winem. To wszechstronna ryba, którą można smażyć, grillować lub piec, a także dobrze nadaje się do wędzenia na zimno i na gorąco.
Najważniejsze cechy świeżego pstrąga patroszonego – Stawy Pstrągowe Upiłka
- świeża ryba pochodząca z wyspecjalizowanego gospodarstwa
- utrzymywanie temperatury wody na odpowiednim poziomie wpływa na smak ryby
- niska zawartość tłuszczów, bogaty w białko
- źródło kwasów tłuszczowych DHA i EPA
Pochodzenie świeżego pstrąga patroszonego – Stawy Pstrągowe Upiłka
Stawy Pstrągowe Upiłka to gospodarstwo specjalizujące się w hodowli pstrąga tęczowego. Stawy zasilane są czystą wodą z rzeki Prądzona, a właściciele gospodarstwa dokładają wszelkich starań, aby hodowla była nowoczesna i ekologiczna. To wszystko sprawia, że pstrągi w ich gospodarstwie mają dobre warunki do rozwoju, więc ich mięso jest zdrowe i smaczne.
Pstrąg tęczowy to srebrzysta ryba z plamkami na ciele i płetwach, a czasem z fioletowo-niebieskim paskiem na boku, jest gatunkiem pochodzącym z Ameryki Północnej, który był eksportowany do wielu krajów. Obecnie żyje dziko w górnych partiach rzek, a także jako ryba hodowlana. Warto zwrócić uwagę na pochodzenie ryby, ponieważ dziki pstrąg może pochodzić z połowów kłusowniczych, a dobre hodowle dbają o zrównoważony rozwój.
Więcej informacji o świeżym pstrągu patroszonym – Stawy Pstrągowe Upiłka
Pstrąg tęczowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych DHA i EPA i ma smak często określany jako ziemisty lub orzechowy. Warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe DHA i EPA są istotne dla pracy mózgu i zdrowia oczu. Pstrąg ma niską zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych w porównaniu z innymi rybami bogatymi w olej, takimi jak łosoś. Oprócz tego, że jest chudą białą rybą, pstrąg tęczowy zapewnia znaczne korzyści zdrowotne dla mózgu, serca i kości. Jest też polecany dla kobiet w ciąży ze względu na właściwości prozdrowotne oraz dzięki temu, że jest rybą hodowlaną, więc bezpieczną ze względu na brak zanieczyszczeń (w przeciwieństwie do niektórych ryb morskich, które mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi).
Jeśli szukasz nowego pożywienia, które oprócz kurczaka, wołowiny i wieprzowiny wzbogaci Twoją dietę białkową, to pstrąg tęczowy może być Twoim nowym źródłem białka. Zawiera aż 20 gramów białka w 100 gramowej porcji. Jest to wyższa zawartość białka niż w łososiu, a jednocześnie pstrąg tęczowy jest mniej tłusty niż śledź czy makrela.
Obszar połowu
Polska hodowla
Oznaczenie „Polska hodowla” stanowi informację o obszarze z jakiego pochodzą ryby, w tym przypadku mowa o hodowli znajdującej się na terenie Polski.