- Dla kobiet w ciąży
- tak
- Smak
- delikatny
- Kategoria produktu
- świeża ryba, dziko żyjąca
- Czy ma ości
- nie
- Termin przydatności od dostawy
- 5 dni
- Nazwa łacińska
- Gadus Morhua
Szczegóły produktu
Składniki: polędwica z dorsza atlantyckiego 100% (Gadus morhua)
Alergeny: Ryba
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna | 289 kJ / 68 kcal |
Tłuszcze | <1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <1 g |
Węglowodany | 0,7 g |
w tym cukry | <0,5 g |
Białko | 18 g |
Sól | 0,35 g |
Opis
Poznaj świeżą polędwicę z dorsza atlantyckiego
Dorsz, ikona północnego Atlantyku, jest łowiony od ponad 500 lat, od czasu odkrycia Nowego Świata. Ryba żyje w chłodniejszych wodach po obu stronach Atlantyku i jest tradycyjnym pożywieniem Europejczyków i mieszkańców Ameryki Północnej. Dorsz jest rybą dziko żyjącą, a oferowane przez nas ryby pochodzą z certyfikowanych łowisk MCS, dzięki czemu masz pewność, że połowu dokonuje się z poszanowaniem środowiska naturalnego.
Najważniejsze zalety świeżej polędwicy z dorsza atlantyckiego
- świeża ryba dostarczana kilka dni od połowu
- poławiana z certyfikowanych łowisk MCS
- polędwica to najgrubsza część fileta
- dorsz jest rybą niskotłuszczową, o wysokiej zawartości białka
- wyróżnia się delikatnym, chudym mięsem
- dorsz jest polecany dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz dzieci
- najlepszy sposób przyrządzenia dorsza to smażenie lub pieczenie w całości
Pochodzenie świeżej polędwicy z dorsza atlantyckiego
Dorsz atlantycki dziko żyjący marki Kohler jest pochodzi ze zrównoważonych połowów, które są organizowane w taki sposób, aby chronić ekosystem morski. Świadczy o tym certyfikat MCS. Wybierając rybę z certyfikowanego łowiska pomagasz chronić dzikie gatunki.
Kolor dorsza jest różny w zależności od siedliska, od czerwono-brązowego do szaro-zielonego. Ma duże, delikatne płatki, dzięki którym jest niesamowicie soczysta, pyszna ryba - być może dlatego od dawna jest jednym z najbardziej znanych gatunków ryb. Polędwica to najgrubsza część fileta i uważana jest za najlepszą część ryby. Dorsz atlantycki ma kilka różnic w porównaniu z dorszem pacyficznym: ryba ma srebrzystą warstwę podskórną, której nie ma dorsz pacyficzny, mniejszą wilgotność, bardziej jędrną konsystencję oraz słodszy smak.
Więcej informacji o świeżej polędwicy z dorsza atlantyckiego
Polędwica z dorsza atlantyckiego oprócz walorów smakowych, jest również zdrowym źródłem składników odżywczych. Dorsz to niskotłuszczowa ryba, która jest dobrym źródłem białka, fosforu, niacyny i witaminy B12. Zawiera też dużo selenu – porcja zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek. Polecany jest również osobom narażonym na niedobory potasu, czyli na przykład na diecie redukcyjnej. Pojedyncza porcja dorsza o wadze 100 g (surowej) ma mniej niż 90 kalorii, mniej niż jeden gram tłuszczu i 17 gramów białka. Dzięki niewielkiej zawartości cholesterolu - poniżej 50 mg w 100 g porcji polecana dla osób z objawami niedoczynności tarczycy.
Obszar połowu
FAO 27
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 27 oznacza strefę północno-wschodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.