- Smak
- delikatny
- Kategoria produktu
- świeża cała ryba hodowlana
- Czy ma ości
- tak
- Termin przydatności od dostawy
- 7 dni
- Dla kobiet w ciąży
- tak
Szczegóły produktu
Opis
Poznaj świeżą doradę - Cromaris 450g
Dorada była ulubiona rybą starożytnych Rzymian. Ma delikatne mięso i morski aromat. Świetnie nadaje się do upieczenia w całości w soli lub ułożona na warzywach. Dzięki temu, że dorada jest poławiana u wybrzeży Chorwacji i dobrej logistyce, jesteśmy w stanie dostarczyć świeżą rybę w 72 godziny od połowu.
Najważniejsze cechy świeżej dorady - Cromaris 450g
- świeża ryba dostarczana do Ciebie 72 godziny od połowu
- delikatne mięso o morskim aromacie
- mała ilość dużych ości, łatwych do usunięcia
Pochodzenie świeżej dorady - Cromaris 450g
Dorada pochodzi z łowisk na północnym Adriatyku, dzięki czemu możemy dostarczyć świeżą rybę w 72 godziny od połowu. Dorada chorwacka żyje w zimniejszej wodzie niż na przykład dorada turecka, co ma dobry wpływ na smak i sprężystość mięsa.
Doradę można przyrządzić na wiele sposobów, najlepiej piekąc ją w całości z różnymi dodatkami. Mając świeżą rybę możesz także wykorzystać ją do sushi. Dorada bardzo dobrze sprawdza się w formie sashimi.
Więcej informacji o świeżej doradzie - Cromaris 450g
Dorada jest dobrym źródłem białka, które może zastąpić mięso drobiowe. Jest chudą rybą, która zawiera dużo tłuszczów wielonienasyconych, mających korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Porcja dorady zaspokaja 80% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę B12 i 50% zapotrzebowania na fosfor. Ten pierwiastek odpowiada między innymi za mocne kości i zęby. Dorada jest również dobrym źródłem żelaza.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, dorada jest dobrym posiłkiem dla osób, które chcą zadbać o profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest również polecana alergikom i astmatykom przez właściwości przeciwzapalne. Osoby z niedokrwistością oraz obfitymi miesiączkami powinny włączyć doradę do swojej diety ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Obszar połowu
FAO 37.2.1
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 37.2.1 oznacza strefę Morza Śródziemnego, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznakowane tym skrótem.