Świeży filet z karpia nacinany - Gospodarstwo Rybackie Krzywa Góra 1kg

0170
Obecnie brak na stanie
49,80 zł

✅ Darmowa dostawa od 200 zł

✅ Wysyłki realizujemy każdego tygodnia od wtorku do czwartku.

✅ Czas dostawy od momentu wysyłki z reguły 24h.

Informacje Różnica w gramaturze całego fileta może stanowić 50g

Szczegóły produktu

Dla kobiet w ciąży
tak
Kategoria produktu
świeża ryba hodowlana
Czy ma ości
nie
Termin przydatności od dostawy
5 dni
Nazwa łacińska
Cyprinus carpio

Składniki: Karp filet bez ości 100%

Alergeny: ryba

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna 502 kJ/ 120 kcal
Tłuszcze 7 g
   w tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,38 g
Węglowodany 0 g
   w tym cukry 0 g
Białko 18 g

Opis

Poznaj świeży filet z karpia - Gospodarstwo Rybackie Krzywa Góra

Karp to jedna z najstarszych słodkowodnych ryb hodowlanych, występujących w wodach stojących lub wolno płynących. Naturalnymi siedliskami karpia są stawy, jeziora lub zbiorniki. W Polsce pojawił się już w XIIw. i szybko stał się jednym z przysmaków na dworach szlacheckich - również w tradycji wigilijnej. W XVIw. karp stanowił aż 70% spośród wszystkich ryb hodowanych w polskich stawach. Przez wieki nazywany był rybą królewską. Szczyt popularności zyskał w latach 50. XX wieku, kiedy to był jedyną rybą dostępną w sklepach przed świętami. Słynne hasło "Karp na każdym wigilijnym stole" na stałe ukształtowało świąteczną tradycję spożywania tej ryby w naszym kraju. Danie z karpiem stanowi obowiązkową potrawę wigilijną i to właśnie w okresie przedświątecznym zainteresowanie tą rybą jest największe. Karp to jednak nie tylko ryba na tę wyjątkową okazję, podawana wyłącznie w formie smażonej. Mocno zyskuje on na popularności również jako specjał kuchni codziennej. Możemy go przygotować poprzez duszenie, gotowanie, pieczenie, serwować w marynacie, podając na surowo, a także wędzić. Wśród wielu przepisów na podanie tej ryby możemy znaleźć takie propozycje jak karp faszerowany, zupy, tatar czy nawet sushi.

Właściwości prozdrowotne świeżego karpia

Karp jest smaczną i niskokaloryczną rybą. Zawiera tylko 120 kcal w 100g. Dostarcza do organizmu łatwo przyswajalne białko. Ma go ponad 18g w 100g porcji. To ryba średniotłusta. Znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Mięso karpia jest cennym źródłem witamin tj. B1, B6, B12, PP oraz składników mineralnych tj.: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez. Wartości odżywcze karpia pozytywnie wpływają na nasze zdrowie

Najważniejsze cechy świeżego karpia

  • Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka – porównywalna z rybami morskimi
  • Źródło witamin z grupy B (B1,B6,B12)
  • Filet bez ości – odpowiedni dla dzieci
  • Danie z karpiem stanowi tradycyjną potrawę wigilijną
  • Karp hodowany w cyklu trzyletnim
  • Posiada certyfikat - Polski Karp
  • Posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Rybackiego nadany za Najwyższą jakość karpia Polskiego

Więcej informacji o świeżym filecie z karpia nacinanego - Gospodarstwo Rybackie Krzywa Góra

Gospodarstwo Rybackie Krzywa Góra położone jest w Stobrawskim Parku Krajobrazowym, gdzie stawy otoczone są licznymi lasami i łąkami. Historia gospodarstwa sięga 1987 roku i to właśnie przez ostatnie ponad 30 lat rodzina Kotlarz w zgodzie z naturą hoduje i przetwarza karpie. Doświadczenie i ciężka praca ostatnich lat przekłada się na niepowtarzalny smak karpia. Na smak wpływa również dostarczany pokarm który stanowi tylko zboże od lokalnych rolników.

Dlaczego warto zamówić świeży filet z karpia w Delikatesach Łosoś?

W Delikatesach Łosoś przykładamy najwyższą wagę do selekcji oferowanych przez nas ryb. Pozyskujemy je wyłącznie od sprawdzonych, certyfikowanych producentów, którzy zachowują rygorystyczne standardy przechowywania. Aby utrzymać najwyższą jakość i świeżość karpia, kluczowe znaczenie ma dla nas maksymalne skrócenie czasu od połowu do momentu gdy trafi on na Twój stół. Przed każdą wysyłką ryby pakowane są próżniowo, a następnie umieszczane w opakowaniu termoizolacyjnym typu STYROBOX, do którego dodajemy żelowe wkłady chłodzące.

Obszar połowu

Polska hodowla

Oznaczenie „Polska hodowla” stanowi informację o obszarze z jakiego pochodzą ryby, w tym przypadku mowa o hodowli znajdującej się na terenie Polski.

Opinie

Brak opinii

Używamy informacji zapisanych z plików cookies aby zapewnić maksymalną wygodę podczas korzystania z naszego sklepu. Dzielimy się informacjami z współpracującymi z nami firmami badawczymi oraz reklamowymi. Korzystając z naszej strony, akceptujesz używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące ciasteczek w swojej przeglądarce.