- Smak
- wyrazisty, lekko słony
- Kategoria produktu
- ryba wędzona na zimno
- Czy ma ości
- nie
- Termin przydatności od dostawy
- 7 dni
Szczegóły produktu
Składniki: tuńczyk żółtopłetwy ( Thunnus albacares), sól przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu.
Alergeny: Ryba, może zawierać gorczycę, skorupiaki, mięczaki.
Wartości odżywcze / 100 g
| Wartość energetyczna | 451 kJ / 108 kcal |
| Tłuszcze | <0,5 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,2 g |
| Węglowodany | 0 g |
| w tym cukry | 0 g |
| Białko | 25 g |
| Sól | 4 g |
Opis
Poznaj wędzoną polędwicę z tuńczyka - 400g - Seamor
Tuńczyk żółtopłetwy to ryba z rodziny makrelowatych, mięso charakteryzuje się ciemno czerwonym kolorem oraz wyrazistym smakiem. Tuńczyk żółtopłetwy jest niskokaloryczny oraz posiada niezwykłe walory odżywcze. Odznacza się on dobrym jakościowo białkiem oraz zestawem nasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krążenia oraz budulec mięśni.
Najważniejsze cechy wędzonej polędwicy z tuńczyka:
- wędzony naturalnym dymem,
- najwyższa jakość składników odżywczych,
- brak ości,
- wędzony na ciepło.
Pochodzenie tuńczyka żółtopłetwego
Jest to ryba morska zamieszkująca Ocean Atlantycki, Indyjski oraz wschodnią i zachodnią części Pacyfiku. Na świecie poławia się rocznie ok. 1,5 miliona ton tuńczyków żółtopłetwych. Mięso tuńczyka ze względu na zwartą konsystencję i łagodny smak, najczęściej jest stosowane do produkcji puszek lub sprzedawane jako świeże lub mrożone filety, jednakże jak pokazują nasze doświadczenia równie dobrze smakuje w formie wędzonej.
Obszar połowu

FAO 71
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 71 oznacza strefę Oceanu Spokojnego, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznakowane tym skrótem.
