Węgorz wędzony - Profish 900g

0042
Produkt dostępny
129,00 zł

(142,96 zł /kg)

1 szt. - 900g

Informacje Różnica w gramaturze produktu może stanowić 50g

Szczegóły produktu

Smak
tłusty, lekko słony
Kategoria produktu
ryba wędzona na ciepło
Czy ma ości
tak
Termin przydatności od dostawy
7 dni

Składniki: Węgorz Amerykański (Anguilla Rostrata), sól

Alergeny: Ryba

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna 1377 kJ / 329 kcal
Tłuszcze 28 g
   w tym nasycone kwasy tłuszczowe 2,86 g
Węglowodany 0 g
   w tym cukry 0 g
Białko 17,9 g
Sól 2,9 g

Opis

Poznaj węgorza wędzonego - Profish 900g

Chociaż jesteśmy przyzwyczajeni do oglądania wielu różnych rodzajów wędzonych ryb w sklepach i w menu restauracji, jednak węgorze nie są często spotykane. Kiedyś były przysmakiem, który pojawiał się na polskich stołach. Warto spróbować tej mniej popularnej ryby. Węgorz ma jasne, tłuste mięso, które wiele osób ceni wyżej od wędzonego łososia.

Najważniejsze cechy węgorza wędzonego - Profish 900g

  • ryba o delikatnym, tłustym mięsie
  • wędzona naturalnym dymem
  • ryba dziko żyjąca, pochodzi z łowisk amerykańskich
  • źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, D i B12

Pochodzenie węgorza wędzonego - Profish 900g

Oferowana ryba to dziki węgorz, pochodzący z łowisk amerykańskich. Węgorze muszą zostać wypatroszone i przygotowane tak szybko, jak to możliwe. Solone w całości, wędzone, a następnie filetowane lub pozostawione w całości mają bogaty i naprawdę niepowtarzalny smak. Wędzenie jest tradycyjną metodą obróbki żywności, dzięki której przedłużano świeżość produktów. Dzisiaj nie musi już służyć konserwacji, ale jest wykorzystywane w celu nadania dymnego aromatu. Dostępny u nas węgorz jest wędzony naturalnym dymem, który nadaje charakterystyczny, dymny posmak.

Więcej informacji o węgorzu wędzonym - Profish 900g

Wędzonego węgorza można podać tak samo, jak każdą inną wędzoną rybę, czyli ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Podany na grzance będzie wyśmienitą przystawką. Bogactwo wędzonego węgorza sprawia, że pasuje on do wielu smaków. Komponuje się na przykład z burakiem, cebulą i boczkiem wśród dopełniających się smaków. Możesz również zrobić imponujące danie z węgorzem podczas następnej kolacji. Wędzony węgorz na toście z chleba żytniego, zwieńczony jajkiem w koszulce, sprawi, że będziesz wyglądać na wytrawnego szefa kuchni, chociaż nie wymaga to dużego wysiłku.

Bogaty smak to nie wszystko. Węgorz jest również bardzo zdrową rybą. Jak wszystkie tłuste ryby zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i sprawność umysłową. Jest też źródłem zdrowego cholesterolu oraz pomaga obniżyć ciśnienie. Węgorz dostarcza też dużo białka, bogatego w aminokwasy egzogenne, czyli niewytwarzane przez nasz organizm samodzielnie. Wysoka zawartość lizyny i fosforu sprawia, że częste jedzenie wędzonego węgorza zapewnia mocne i zdrowe kości. Porcja tej ryby zaspokaja również dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminy A, D oraz B12.

Opinie

Brak opinii

Używamy informacji zapisanych z plików cookies aby zapewnić maksymalną wygodę podczas korzystania z naszego sklepu. Dzielimy się informacjami z współpracującymi z nami firmami badawczymi oraz reklamowymi. Korzystając z naszej strony, akceptujesz używanie plików cookies. Jeżeli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia dotyczące ciasteczek w swojej przeglądarce.