- Smak
- tłusty, słony
- Kategoria produktu
- ryba wędzona na ciepło
- Czy ma ości
- tak
- Termin przydatności od dostawy
- 7 dni
Szczegóły produktu
Składniki: Halibut Grenlandzki/Niebieski (Hippoglossus), sól.
Alergeny: Ryba
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna | 974 kJ / 232 kcal |
Tłuszcze | 17 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 3,6 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 17 g |
Sól | 2,4 g |
Opis
Poznaj halibuta wędzonego na ciepło dzwonko - Profish 300g
Halibut to duża ryba głębinowa, która jest dobrze znana z delikatnego, jędrnego i pysznego kruchego mięsa. Halibuty żyją na dnie w najzimniejszych wodach. Dostępna tutaj ryba to Halibut Grenlandzki, złowiony w północno-wschodnim Atlantyku. Oprawiona ryba została poddana procesowi wędzenia na ciepło, dzięki czemu stała się prawdziwym przysmakiem, gotowym do zjedzenia.
Najważniejsze cechy halibuta wędzonego na ciepło dzwonko - Profish 300g
- Ryba morska, dziko żyjąca
- Z certyfikowanych obszarów połowowych MSC
- Produkt gotowy do bezpośredniego spożycia
- Soczyste i delikatne mięso
- Wędzone na ciepło naturalnym dymem
- Same steki bez części ogonowych
Pochodzenie halibuta wędzonego na ciepło dzwonko - Profish 300g
Halibut Grenlandzki został złowiony w północno-wschodnim Atlantyku, w obszarze FAO 27. Znając dokładne miejsce połowu, możesz nawet sprawdzić na mapie, skąd pochodzi ryba na Twoim stole. Połów halibuta odbywa się z dbałością o środowisko, świadczy o tym certyfikat MSC przyznawany za stosowanie zasad zrównoważonego rybołówstwa.
Wędzenie na ciepło naturalnym dymem nadaje rybie charakterystyczny aromat, a także sprawia, że mięso na dłużej pozostaje świeże. Dlatego halibut wędzony nadaje się do spożycia przez 7 dni od dostawy.
Więcej informacji o halibucie wędzonym na ciepło dzwonko - Profish 300g
Mięso halibuta jest jednym z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, E i D. Jest to tłusta ryba głębinowa, dlatego zawiera sporo kalorii i zdrowych tłuszczy. Mięso halibuta jest dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Halibut wędzony dostarcza do organizmu 232 kcal w każdej 100g porcji.
Wędzony halibut jest gotowy do spożycia, sprawdza się jako samodzielne danie, a także dodatek do grzanek czy sałatek. Bardzo dobrze komponuje się z piklami i suszonymi pomidorami.
Obszar połowu

FAO 21
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 21 oznacza północno-zachodniego Atlantyku, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.