Szczegóły produktu
- Smak
- soczysta
- Kategoria produktu
- ryba mrożona, dziko żyjąca
- Czy ma ości
- Nie
nie - Glazura
- 0% glazury
- Dla kobiet w ciąży
- tak
Opis
Poznaj filet z miruny bez skóry 0% glazury - Taylle`s 1kg
Miruna nowozelandzka jest morską rybą poławianą w czystych wodach w okolicy Nowej Zelandii. Miruna to nazwa handlowa, fachowo ryba znana jako buławik nowozelandzki. Miruna jest drapieżną rybą żywiąca się głównie skorupiakami, kalmarami lub małymi rybkami. Ryba od kilku lat z powodzeniem gości na polskich stołach, a spożycie w Polsce stale rośnie. Wpływ na to mają przede wszystkim walory smakowe, przystępna cena miruny oraz wartości odżywcze produktu. Mięso miruny jest białe i chude, zawiera tylko 70 kcal w 100g porcji.
Najważniejsze cechy miruny bez skóry 0% glazury - Taylle`s 1kg
- Produkt produkcji morskiej, filetowany oraz zamrożony do 2-3h od połowy bezpośrednio na statku
- rozmiar filetów 340g+
- 0% glazury – 100% ryby
- Produkt premium bez czerwonych plamek krwi
- Filet bez skóry
- Produkt bez ości – odpowiednie dla dzieci
- Bez zapachu rybnego po rozmrożeniu
- Niskokaloryczne mięso tylko 70 kcal/100g porcji
- Pochodzi ze zrównoważonych połowów, posiada certyfikat MSC
- Polecana dla kobiet w ciąży
Pochodzenie miruny bez skóry 0% glazury - Taylle`s 1kg
Miruna nowozelandzka zasiedla czyste wody u wybrzeży Nowej Zelandii – FAO 81( południowo-zachodni Pacyfik). Ryba żyje w wodzie na głębokości od 300 do 900 m. Miruny należą do rodziny Merlucciidae i są spokrewnione z morszczukami. Główny sezon połowowy miruny trwa od czerwca do września. Ze względu na fakt, że miruna poławiana jest w odległych wodach Nowej Zelandii w Polsce dostępna jest w postaci mrożonej. Mrożone ryby są transportowane do Polski specjalnymi statkami – kontenerowcami gdzie w kontrolowanej temperaturze -20 stopni C po ponad 60 dniowej podróży docierają do Polski.
Więcej informacji o mirunie- bez skóry 0% glazury - Taylle`s 1kg
Roczne połowy miruny to około 150 000 ton, a firma Taylle`s odpowiedzialna jest za 25% tych połowów co czyni ją największym producentem na świecie. Firma swoje wieloletnie doświadczenie przeniosła wprowadzając na rynek produkt pod marką Amaltal. Miruna oferowana pod tą marką nie posiada na swoim ciele czerwonych kropek – plamek krwi co wpływa na jej wygląd oraz walory smakowe. Nazwa Amaltal wywodzi się od statku, którym poławiane są miruny.
Miruna nowozelandzka ma jędrne mięso o delikatnym smaku. Jest rybą soczystą i chudą, posiada tylko 70 kcal w 100g porcji. Polecana jest dla osób cierpiących na miażdżycę ze względu na swą niską zawartość tłuszczu (tylko 1,2g w 100g porcji). Oferowany produkt nie posiada glazury, czyli po rozmrożeniu 1kg ryby zostanie 100% fileta. Ryba nie posiada ości także może być spożywane przez dzieci. Mirunę można przygotować na wiele sposobów. Można ją upiec, usmażyć, ugrillować.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w mirunie pozytywnie wpływają na rozwój mózgu nienarodzonego dziecka, dlatego produkt ten jest rekomendowany dla kobiet w ciąży.
Obszar połowu
FAO 81
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 81 oznacza strefę południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego, to właśnie z tego miejsca wyławiane są ryby oznaczone tym skrótem.