Szczegóły produktu
- Czy ma ości
- nie
- Dla kobiet w ciąży
- tak
- Glazura
- 0% glazury
Opis
Poznaj filet dorsza czarniaka bez skóry 0% glazury - Brim 1kg
Dorsz czarniak jest rybą drapieżną, dziko żyjącą, pochodzi z rodziny ryb dorszowatych. Czarniak żywi się szprotami, śledziami, krylem. Filet z dorsza czarnego jest białą rybą z ciemno ubarwionym grzbietem. Dorsz czarniak filet jest niskokaloryczną rybą, a mięso jest nieco twardsze niż u dorsza atlantyckiego. Zwarta struktura sprawia, że jest łatwy do przyrządzenia, nie rozpada się na patelni.
Najważniejsze cechy dorsza czarniaka bez skóry 0% glazury - Brim 1kg
- Produkt produkcji morskiej, filetowany oraz zamrożony do 2-3h od połowy bezpośrednio na statku
- rozmiar filetów 8-16 oz 225-450g
- 0% glazury – 100% ryby
- Filet bez skóry
- Bez zapachu rybnego po rozmrożeniu
- Ryba dziko żyjąca
- Pochodzi ze zrównoważonych połowów, posiada certyfikat MSC
Pochodzenie dorsza czarniaka bez skóry 0% glazury - Brim 1kg
Dorsz czarniak żyje w arktycznych wodach morza północnego i Barentsa oraz u wybrzeży Islandii, poławiany jest przez cały rok. Dorsz czarniak produkcji morskiej przetwarzany jest bezpośrednio na statku co znaczy, że po 2-3h od wyciągnięcia z wody jest filetowany, pakowany oraz mrożony do -200C. Ten rodzaj produkcji zapewnia, że ryba po rozmrożeniu nie ma nieprzyjemnego rybnego zapachu, a filet zachowuje swój wyrazisty smak. W porównaniu z rybami przetworzonymi na lądzie, które są filetowane po powrocie statku do portu. Cały proces od połowu do momentu zamrożenia trwa nawet 2 - 4 dni.
Więcej informacji o dorszu czarniaku bez skóry 0% glazury - Brim 1kg
Dorsz czarniak ma wyrazisty smak, a dorsz atlantycki jest bardziej delikatny. Ryba bogata jest w przyswajalne białko (100g porcja zawiera go ponad 19g). Jest to ryba chuda zawiera tylko 86 kcal w 100g porcji dlatego polecana jest dla osób przebywających na diecie oraz mających problemy miażdżycowe. Wartości odżywcze czarniaka i brak cukrów sprawia, że ryba polecana jest dla diabetyków.
Filety z dorsza czarniaka bogate są w witaminy z grupy A i B, a także jod i selen. Czarniak jest polecany kobietom w ciąży ze względu na znikome ilości metali ciężkich. Ryba jest popularna na polskich stołach z powodzeniem gości zarówno w ekskluzywnych restauracjach jak i w tradycyjnych smażalniach ryb. Filety można przyrządzić np. na patelni. Zwarta struktura mięsa oraz jego właściwości zapewniają, że filet okazale prezentuje się na talerzu.
Obszar połowu

FAO 27 5a2
Powyższy skrót to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu słonowodnych ryb stworzony poprzez Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO 27 5a2 oznacza strefę północno-wschodniego Atlantyku z uwzględnieniem dokładnego miejsca z tej strefy. To właśnie stąd wyławiane są ryby oznakowane tym skrótem.