Szczegóły produktu
- Smak
- delikatny
- Kategoria produktu
- ryba dziko żyjąca
- Czy ma ości
- nie
- Dla kobiet w ciąży
- tak
- Glazura
- 20% glazury
Opis
Sandacz filet 20% glazury - Profish 1kg
Sandacz jest drapieżną rybą słodkowodną, zamieszkującą jeziora, starorzecza oraz rzeki o wolnym nurcie, jest też spotykany w zatokach Bałtyku. Kiedyś był bardzo popularną rybą na polskich stołach – znajdziemy wiele przepisów na sandacza w kuchni staropolskiej. Mięso sandacza wyróżnia się delikatną strukturą i maślanym smakiem.
Najważniejsze cechy sandacza filet 20% glazury - Profish 1kg
- ryba mrożona, możliwość długiego przechowywania
- delikatne mięso o maślanym smaku
- filet nie zawiera ości
- źródło witamin D3, B12 oraz selenu i fosforu
Pochodzenie sandacza filet 20% glazury - Profish 1kg
Sandacz jest wrażliwy na odpowiednia zawartość tlenu w wodzie i ma swoje upodobania dotyczące zbiorników wodnych. Lubi mętne, zamulone lub zarośnięte dna, a także żwirowe i piaskowe z dużą ilością glonów. Tylko w odpowiednich warunkach sandacz będzie właściwie się rozwijał, najbardziej utuczone sandacze pływają tuż przy dnie rzeki czy stawu.
Więcej informacji o sandaczu filet 20% glazury - Profish 1kg
Sandacz jest pełnowartościowym źródłem białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. Zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze wielonienasycone. Jest doskonałym źródłem witaminy D3 – jedna porcja zaspokaja aż 140% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej, dlatego warto go włączyć do diety szczególnie zimą. Oprócz witaminy D3, sandacz zawiera również dużo witaminy B12, która zapobiega niedokrwistości i wpływa na dobrą pamięć, zdolność uczenia się i inne procesy. Wysoka zawartość selenu, wspierającego odporność i funkcjonowanie enzymów, jest kolejną zaletą sandacza. Sandacz polecany jest dla dzieci, kobiet w ciąży oraz dla osób przebywających na diecie, a także dla osób mających problem z niedokrwistością. Spożywanie sandacza broni organizm przed udarem, a także zawałem serca. Ryba jest rekomendowana dla kobiet w ciąży ze względu na swą niewielką zawartość rtęci.
Filet po rozmrożeniu jest gotowy do obróbki cieplnej. Sandacz ma sprężystą skórą dzięki czemu można poddawać go różnym obróką cieplnym: można smażyć, wędzić dusić oraz zapiekać, na przykład z warzywami. Możesz go także przyrządzić na parze. Sandacz dobrze komponuje się z sosami – spróbuj wersji z sosem cytrynowym i koperkowym. Sprawdzi się również jako składnik zupy rybnej.
Obszar połowu
Polska hodowla
Oznaczenie „Polska hodowla” stanowi informację o obszarze z jakiego pochodzą ryby, w tym przypadku mowa o hodowli znajdującej się na terenie Polski.